fbpx

כאב פסיכוסומטי – הבנה וטיפול

האם אי פעם היה לכם יום שבו הגוף שלכם פשוט כואב בכל הגוף, ואתם לא יכולים להבין למה? 

זה כאילו הגוף שלנו מדבר בשפה שאנחנו לא מצליחים להבין. 

ובכן, מה אם היינו אומרים לכם שלפעמים, הגוף שלנו מגיב למה שקורה במוח שלנו? 

בואו נצלול לעולם המרתק של חיבור גוף-נפש וכיצד הוא משפיע על הבריאות שלנו וננווט בהרמוניה נפש-גוף. 

הבנת כאב נפש-גוף:

כאב גוף-נפש, הידוע גם ככאב פסיכוסומטי, הוא כאשר הרגשות והמחשבות שלנו משפיעים על הרגשת הגוף שלנו. זה כמו שיש לנו פרפרים בבטן לפני מצגת גדולה או כאב ראש דופק כשאנחנו מרגישים מוצפים.

למרות שאין פגיעה פיזית, הגוף שלנו עדיין מגיב למה שקורה בתוך הראש שלנו.


הקשר בין רגשות לבריאות:

תחשבו רגע על הרגשות והבריאות שלכם כעל החברים הכי טובים שתמיד מסתובבים ביחד. 

כשאנחנו לחוצים, חרדים או עצובים, הגוף שלנו יכול להגיב בכל מיני דרכים. 

האם אי פעם שמת לב שהכתפיים שלכם נמתחות כשאתם מודאגים לגבי מבחן? 

או שהבטן שלכם מרגישה בחילה כשאתם לחוצים לפני הכרות עם אנשים חדשים? זה הסימן של הגוף שלנו שמגיב לרגשות.

מרגישים לחוצים? גם הגוף שלנו מרגיש את זה:

בואו נדבר על מתח. בהמשך למאמר הקודם על הקשר של מתח וכאב, ההרגשה היא כמו בריון גדול ההוא שמופיע בלי הזמנה ומטיל הרס על גופנו. 

כשאנחנו לחוצים במשך זמן רב, הגוף שלנו יכול להתחיל לשלוח אותות מצוקה. 

אולי שמתם לב לכאבי ראש מתחים, כאבי גב או אפילו בעיות שינה כשאנחנו בלחץ רב. 

זו הדרך של הגוף שלנו לומר, "היי, תאט ותשמור על עצמך!"

דוגמאות מחיי היומיום:

תארו לעצמכם את זה: יש לכם פרויקט גדול לעבודה, והדד-ליין קשוח. אנחנו מרגישים לחץ והצפה, פתאום, הראש שלנו מתחיל לדפוק. זה לא צירוף מקרים; זה הגוף שלנו שמגיב ללחץ שאנחנו נמצא בו.

או דמיינו את זה: אתם מתכוננים לדייט ראשון עם מישהו שאתם באמת אוהבים. אתם מתרגשים אבל גם עצבניים, והבטן שלכם מרגישה כאילו היא עושה סלטות. זו הדרך של הגוף שלכם להודיע לכם שהרגשות מתגברים.

איך להרגיש טוב יותר:

לטפל בכאבי גוף-נפש זה כמו לתת חיבוק גדול וחם לעצמכם. הכל עניין של להתייחס גם לנפש וגם לגוף שלכם באדיבות. נסו לדבר עם מישהו שאתם סומכים עליו על איך אתם מרגישים, לתרגל טכניקות הרפיה כמו נשימות עמוקות או יוגה, או פשוט לקחת הפסקה כדי לעשות משהו שאתם נהנים ממנו. 

זכרו, זה בסדר לבקש עזרה כשאתם זקוק לה!


אתם לא לבד:

לפעמים, אנשים עשויים שלא להבין כאב נפש-גוף מכיוון שהם לא יכולים לראות את זה כמו חתך או חבורה. אבל זה שהוא בלתי נראה לא אומר שהוא לא אמיתי. הרגשות שלכם חשובים, וכך גם הכאבים שהם יכולים לגרום. אתם לא לבד, ויש אנשים שמבינים ורוצים לעזור לכם להרגיש טוב יותר.

ובכן, מסתבר שלרגשות ולמחשבות שלנו יכולה להיות השפעה גדולה על איך הגוף שלנו מרגיש. 

בואו נחקור את האיזון העדין בין כאב פיזי ופסיכוסומטי ונלמד כיצד להבדיל.

הבנת כאב פיזי ופסיכוסומטי:

כאב פיזי הוא מה שאנחנו חושבים עליו בדרך כלל כאשר אנחנו דופקים את הזרת בפינה של השולחן או נחתכים מנייר – יש סיבה ברורה, כמו פציעה או מחלה, שמעוררת את אותות הכאב בגופנו. מצד שני, כאב פסיכוסומטי הוא קצת יותר מסובך. כאב פסיכוסומטי זה כאשר הרגשות והמחשבות שלנו גורמים לתסמינים פיזיים, למרות שאין סיבה פיזית ברורה.

לזהות את ההבדל:

אז איך אתה יכול לדעת אם הכאב שאתה מרגיש הוא פיזי או פסיכוסומטי? רמז אחד הוא האם הכאב תואם פציעה או מחלה ידועים. אם אתם יכולים לעקוב אחר הכאב לאירוע מסוים, כמו סיבוב הקרסול או הצטננות, סביר להניח שזה פיזי. עם זאת, אם נראה שהכאב בא והולך או שאין לו סיבה ברורה, זה יכול להיות פסיכוסומטי.

הקשבה לגוף שלנו:

דרך נוספת להבדיל בין כאב פיזי לפסיכוסומטי היא לשים לב איך הגוף שלנו מרגיש כשאנחנו חווה את הכאב. 

כאב פיזי מגיע לרוב עם סימנים גופניים אחרים, כמו נפיחות, אדמומיות או רגישות באזור הפגוע. כאב פסיכוסומטי, לעומת זאת, עשוי להיות מלווה במצוקה רגשית, כגון חרדה, עצב או מתח.

כיצד לטפל בכל סוג של כאב:

טיפול בכאב פיזי כרוך לרוב בטיפול בגורם הבסיסי, בין אם זה באמצעות מנוחה, תרופות, פיזיותרפיה או התערבויות רפואיות אחרות. כאב פסיכוסומטי, לעומת זאת, עשוי לדרוש גישה אחרת. מכיוון שהוא מושרש ברגשות ובמחשבות שלנו, טיפולים כמו טכניקות הרפיה ואסטרטגיות לניהול מתח יכולים להיות יעילים להקלה על תסמינים פסיכוסומטיים.

טיפולים יעילים לשיכוך כאב פסיכוסומטי:

טיפול: שיחה עם מטפל יכולה לעזור לנו לחקור את הרגשות והמחשבות העומדים בבסיס תסמינים פסיכוסומטיים שלנו. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יעיל במיוחד בסיוע לזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות התורמות לכאב שלנו.

טכניקות הרפיה: תרגול טכניקות הרפיה כגון נשימה עמוקה, הרפיית שרירים מתקדמת, מדיטציה או יוגה יכול לעזור להפחית מתח ולקדם הרפיה, להקל על תסמינים פסיכוסומטיים.

ניהול מתחים: לימוד ניהול מתח ביעילות באמצעות טכניקות כמו ניהול זמן, הצבת גבולות ותעדוף פעילויות טיפול עצמי יכול להפחית משמעותית את הסימפטומים הפסיכוסומטיים.

התערבויות גוף-נפש: התערבויות גוף-נפש כמו דיקור, ביופידבק והיפנוזה (וכמובן עוד שלל שיטות) הראו תוצאות מבטיחות בהקלה על כאב פסיכוסומטי על ידי סיוע לאנשים לווסת את התגובות הפיזיולוגיות שלהם למתח ורגשות.

טיפול תרופתי: במקרים מסוימים, תרופות מרשם יכולות לסייע בניהול סימפטומים של חרדה, דיכאון או מצבי בריאות נפשיים אחרים התורמים לכאב פסיכוסומטי.


לסיכום:

כאב נפש-גוף הוא כמו תזכורת עדינה לכך שהמוח והגוף שלנו קשורים קשר עמוק. על ידי טיפול ברגשות שלנו והקשבה למה שהגוף שלנו אומר לנו, אנחנו יכולים לעבוד לקראת מציאת הרמוניה בתוכנו. אז, בפעם הבאה שאתה מרגיש כאבים, קחו רגע לבדוק עם עצמכם. מגיע לך להרגיש טוב מבפנים ומבחוץ!

הבנת ההבדל בין כאב פיזי לפסיכוסומטי זה כמו ללמוד לדבר בשפת הגוף והנפש שלך. 

על ידי התכווננות לאותות הגוף שלך ותשומת לב לרגשות שלך, אתה יכול להבין טוב יותר את מקור אי הנוחות שלך ולנקוט צעדים לקראת מציאת הקלה.

תזכרו, בין אם הכאב שלך הוא פיזי או פסיכוסומטי, מגיע לכם חמלה ותמיכה במסע שלכם להקלה ו/או ריפוי.

ואתם ממש לא לבד במאבק הזה!

רוצים לפרוק ולהיעזר? אנחנו זמינים לכם בקהילה של העמותה

אהבתם? שתפו

עוד באותו הנושא

פרמקולוגיה
העמותה למתמודדי כאב בישראל

משככי כאבים ללא מרשם

בואו נדבר קצת על התרופות שאנחנו לוקחים לפעמים ״על הדרך״ אקמול, אדוויל, נורופן, אופטלגין.
מה ההבדל, מה הקבוצות? מה לגבי השמועות שיש? בואו נעשה סדר.

להמשך קריאה>

תפריט נגישות